| |     latinica | english  
Насловна
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

13. април 2021. године


Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.

Како је указао, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења.

„Србија је одлучна и неће одустати од изналажења компромисног решења, које ће бити одрживо и за будуће генерације. Рад на изградњи поверења и инсистирање на позитивним политичким агендама је једини начин за изградњу трајног мира и стабилности у нашем региону“, закључио је Селаковић.

Трајан мир и стабилност, према његовим речима, могу бити остварени само уколико нико од учесника у дијалогу не буде наступао са максималистичким захтевима и инсистирао на потпуном понижењу оног другог.

Како је истакао, српски и албански народ, као два најбројнија народа на Западном Балкану, треба да пронађу начин да дођу до помирења и основа за сарадњу, како на плану економије, тако и у остваривању заједничких перспектива за чланство у Европској унији.  

„Београд је учинио искрене искораке у том смеру, тако што је један од иницијатора идеје о релаксирању протока људи, робе, капитала и услуга, популарно назване мини шенген“, истакао је министар.

Указујући да је Србија небројено пута показала да је опредељена за дијалог као једино средство за мирно, политичко решавање проблема на Косову и Метохији, Селаковић је истакао да су недавни избори у Покрајини потврдили да политички екстремизам међу Албанцима не губи на снази, већ да јача, што се могло видети током недавног предизборног процеса.

Министар је указао да су политички притисци на Србе настављени и након окончања изборног процеса, јер им је ускраћена правична заступљеност у привременим институцијама одлуком нове такозване владе у Приштини да српској заједници додели само једно министарство.

„Посебно угрожена категорија су Срби повратници који свакодневно живе у страху од напада. Подсећам вас да је јужна српска покрајина и даље област са најмањом стопом повратка расељених на свету”, рекао је министар и истакао да се само прошле године у нашој јужној покрајини догодило више од 80 напада и инцидената чије су мете били Срби, њихова имовина и верски објекти.

Посебно забрињавајуће за српски народ на КиМ, напоменуо је Селаковић, јесте што је у протеклом периоду, а посебно током марта ове године, дошло до учесталих физичких напада на објекте Српске православне цркве.

„Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини, чију је изузетну универзалну вредност потврдио Унеско стављањем на Листу светске баштине, јесте и случај манастира Високи Дечани“, истакао је министар.

Такође, шеф српске дипломатије забрињавајућим је оценио и упад инспектора и полицајаца у Дом здравља у Штрпцу јануара ове године и претрес с намером да се пронађу вакцине против Ковида-19 из централне Србије.

„Иако то сматрамо упадом у здравствене институције, наша реакција је и овог пута била уздржана. Нисмо желели да својим одлукама изазивамо ескалацију и да политизујемо активности које су усмерене искључиво на заштиту јавног здравља. Организовали смо вакцинацију грађана са КиМ на три пункта у централној Србији и тиме јасно показали да је за нас живот људи на првом месту“, нагласио је министар.

Министар Селаковић поручио да Србија високо уважава активности мисије УНМИК на КиМ и да се залаже за њен што делотворнији рад у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања безбедности у Покрајини.

Селаковић је навео да међународне мисије на КиМ – УНМИК, Кфор, Еулекс и ОМИК под окриљем УН и у складу са Резолуцијом 1244, имају кључну улогу у очувању мира и заштити становништва.

„Подржавамо и уважавамо њихово ангажовање и напоре које улажу у овиру својих мандата, у заједничком циљу стварања услова за миран и безбедан суживот становника Косова и Метохије. Српско и друго неалбанско становништво на КиМ има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности и браном од самовоље привремених инситуција у Приштини“, нагласио је министар.

То, како је указао, потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму како би доследно спроводиле Резолуцију СБУН 1244.

Селаковић је додатно истакао важност међународних снага Кфора и указао да сваки једнострани покушај да се неком другом додели, или да неко преузме део мандата и обавеза Кфора - представља кршење Резолуције СБУН 1244.

Такође, министар је напоменуо да је неприхватљиво доношење једностраних одлука о формирању приштинског „Министарства одбране“ и отпочињању процесa трансформације, тзв. „Косовских безбедносних снага“ у тзв. „Војску Косова“.

Министар Селаковић је на почетку обраћања уложио протест због злоупотребе видео формата седнице од стране представнице Приштине, иза које је била истакнута застава самопроглашеног „Косова“, што је учинио и представник Русије.


У наставку, интегрална верзија говора министра спољних послова Николе Селаковића:


Поштовани председниче Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Уважени чланови Савета безбедности,

На почетку, желим да уложим протест због злоупотребе видео формата ове седнице од стране представника Приштине за истицање симбола тзв. државности Косова. Упркос томе што су представници Приштине у више наврата били упозорени, на претходној седници и од стране председника Савета безбедности, да су овакве злоупотребе седница Савета безбедности апсолутно неприхватљиве и да представљају флагрантно кршење правила СБ о учешћу представника ПИС у Приштини, на основу члана 39 Правила процедуре СБ УН, поново се суочавамо са њиховим беспризорним непоштовањем правила овог уваженог тела.  Дозволите да поновим наш позив да се предузму неопходни кораци како би се спречиле овакве злоупотребе.

Изузетнo ми је задовољство што се обраћам овом цењеном телу на седници посвећеној раду Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији. На почетку желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у примену мандата УНМИК, као и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања безбедности у Покрајини.

Господине председниче,

У протеклом периоду суочени смо са политичком нестабилношћу на Косову и Метохији. Недавно смо имали изборе у Покрајини који су нажалост потврдили да политички екстремизам међу Албанцима не губи на снази, већ напротив, постаје све јачи. Били смо сведоци такмичења међу албанским политичким лидерима у томе који је бољи начин да се испровоцира инцидент у српским срединама, како би се добили додатни политички поени албанског бирачког тела. Под изговором измена бирачког списка великом броју Срба на Косову и Метохији ускраћено је једно од основних политичких права - могућност да бирају своје политичке представнике. Од приближно 140.000 грађана Косова и Метохије који су избрисани са бирачког списка током последњег изборног процеса, 85% њих су Срби.

Упркос бројним изазовима и проблемима, српски народ на Косову и Метохији је високом излазношћу и убедљивом победом Српске листе, која је освојила свих десет посланичких места опредељених за српске представнике, показао да га ништа не може спречити да одлучно стане у одбрану свог положаја. Политички притисци на Србе настављени су и након окончања изборног процеса, јер је Србима ускраћена правична заступљеност у привременим институцијама одлуком нове такозване владе у Приштини да српској заједници додели само једно министарство.

Поштовани чланови Савета безбедности,

Нажалост, нисмо само током изборних активности били сведоци неразумне антисрпске политике привремених институција у Приштини. Она иде толико далеко да су у јануару ове године инспектори и полицајаци из Приштине упали у Дом здравља у Штрпцу, на југу Косова и Метохије и извршили претрес с намером да пронађу вакцине против Ковида-19 из централне Србије, које нису пронашли. То је учињено уз демонстрацију силе, претње хапшењем директору Дома здравља, медицинском особљу и лекарима. У тренутку када се цео свет бори против пандемије и када су вакцине једино средство да се стане на пут изазову, а Србија показује подршку и солидарност донирањем вакцина и медицинске опреме свима у региону којима су оне неопходне, Приштина жели да уништи вакцине само зато што су из централне Србије. Док се читав свет захваљује лекарима, који су поднели велике и херојске жртве у борби против вируса, привремене институције у Приштини нападају српске лекаре због тога што раде свој посао.

Иако сматрамо да су упади у здравствене институције, наша реакција је и овог пута била уздржана. Нисмо желели да својим одлукама изазивамо ескалацију и да политизујемо активности које су усмерене искључиво на заштиту јавног здравља. Организовали смо вакцинацију грађана са Косова и Метохије на три пункта у централној Србији и тиме јасно показали да је за нас живот људи на првом месту. Србија је и даље спремна да помогне свима којима је помоћ неопходна и апелујемо на разум и одговорност, посебно у овако тешким временима.

Господине председниче,

Напади усмерени на Србе и њихову имовину су све бројнији. Само прошле године у нашој јужној покрајини догодило се више од 80 напада и инцидената чије су мете били Срби, њихова имовина и верски објекти. Према подацима Мисије ОЕБС на Косову и Метохији у другој половини прошле године број инцидената повећан је за више од 30% у односу на 2019. годину. Зато се не можемо сложити са оценом да је „безбедносна ситуација на Косову стабилна, са неколико инцидената чија су мета биле невећинске заједнице“. Прошлог викенда се, рецимо, догодио ничим изазван физички напад групе Албанаца на два српска младића у северном делу Косовске Митровице.        

Посебно угрожена категорија су Срби повратници који свакодневно живе у страху од напада. Чињеница да је једна повратничка породица седам пута била мета напада, јасно показује колико су они који не желе Србе на Косову и Метохији упорни у застрашивању и протеривању ионако малог броја повратника. У Приштини апсолутно не постоји ни трачак политичке воље да се 212.995 расељених Срба који 22 године живе ван Косова и Метохије врате у своје домове. Од 1999. године стопа одрживог повратка интерно расељених лица на Косову и Метохији је само 1.9%, што према подацима УН званично представља најмањи проценат повратка прогнаног становништва након неког конфликта било где у свету.   

Истовремено, док хапсе интерно расељена лица, приштинске власти врше најснажније притиске на Специјализована већа у Хагу. Циљ је потпуно онемогућавање даљег процесуирања низа случајева против припадника терористичке ОВК за тешке злочине почињене током сукоба на Косову и Метохији, како према Србима, тако и према припадницима других националности. Недавно је и председница Специјализованих већа Трендафилова упозорила да ће, уколико се притисци наставе, то имати врло драматичне последице по процесе који се воде. Председница Трендафилова као веома проблематичну појаву издваја и застрашивање сведока, који су кључни за успешно вођење поступака и доношење одговарајуће пресуде.

Иако се предуго чекало са подизањем оптужница, сматрамо похвалним то што су коначно предузети напори да се казне бројни тешки злочини почињени током ратних сукоба пре нешто више од две деценије, али и по доласку међународних снага на Косово и Метохију. До данас, рецимо, нико није одговарао за убиства и отмице 17 новинара, што је у овом тренутку највећи број нерешених случајева убијених и киднапованих новинара у Европи. Такође, нису се пред лицем правде нашли починиоци ниједног од масовних злочина почињених над српским цивилима после 1999. године. Подсетићу вас на само неколико њих: у селу Старо Грацко убијено је 14 српских жетелаца, у нападу на аутобус „Ниш експреса“ у Ливадицама код Подујева погинуло је 12 и рањено 43 расељених Срба, а у Гораждевцу код Пећи непознате особе су из аутоматског оружја пуцале на децу која су се купала у реци Бистрици. Тада је убијено двоје српске деце, а четворо је тешко рањено.         

Очекујемо наставак подршке мисије Еулекс Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, као и њено додатно ангажовање у области владавине права. Посебну пажњу треба посветити заштити сведока, као и утврђивању судбине несталих лица.

Међународне мисије на Косову и Метохији – УНМИК, Кфор, Еулекс и ОМИК, које под окриљем Уједињених нација и у складу са Резолуцијом 1244 (1999), чине саставни део међународног цивилног и безбедносног присуства у нашој јужној покрајини имају кључну улогу и изузетан допринос очувању мира и заштити становништва. Подржавамо и уважавамо њихово ангажовање и напоре које улажу у овиру својих мандата, у заједничком циљу стварања услова за миран и безбедан суживот становника Косова и Метохије. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности и браном од самовоље привремених инситуција у Приштини. То додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму како би доследно спроводиле Резолуцију СБУН 1244.

Желим додатно да истакнем важност међународних снага Кфор и укажем да сваки једнострани покушај да се неком другом додели, или да неко преузме део мандата и обавеза Кфора представља кршење Резолуције СБУН 1244 и потенцијални је извор нестабилности и тензија. Подсетићу вас да Приштина, противно међународном праву, уз потпуно игнорисање интереса и ставова српске заједнице у Покрајини, не одустаје од планова да на простору Косова и Метохије инсталира новог безбедносног актера. Неприхватљиво је доношње једностраних одлука о формирању „Министарства одбране“ и отпочињању процесa трансформације, тзв. „Косовских безбедносних снага“ (КБС) у тзв. „Војску Косова“. Желим поново да истакнем да овакви једнострани потези Приштине представљају грубо кршење Резолуције СБУН 1244 и Војно-техничког споразума, по којима искључиво Међународне безбедносне снаге, односно Кфор, имају мандат за све војне аспекте безбедности на простору Косова и Метохије.        

У том смислу додатни разлог за забринутост изазива и најава изградње највеће базе „Косовских безбедносних снага“ у јужном делу Косовске Митровице, што Срби на северу Косова и Метохије доживљавају као најотворенију провокацију и претњу њиховој физичкој безбедности.

Поштоване чланице Савета безбедности,

За српски народ на Косову и Метохији је посебно забрињавајуће што је у протеклом периоду, а посебно током марта ове године, дошло до учесталих физичких напада на објекте Српске православне цркве. Само у току две недеље чак седам православних објеката у Покрајини нашло се на мети вандала и то у тренутку када се сви присећамо мартовског погрома из 2004. године над Србима и српским светињама на Косову и Метохији. Понижавајуће је стање у којем се налази српска културна и духовна баштина на простору Косова и Метохије, укључујући и четири споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска (Високи Дечани, Богородица Љевишка, Грачаница и Пећка Патријаршија). Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини, чију је изузетну универзалну вредност потврдио Унеско стављањем на Листу светске баштине, јесте и случај манастира Високи Дечани.

Цењене чланице Савета безбедности,     

Сасвим је јасна нервоза Приштине, јер пројекат такозване независности данас не признаје више од половине чланица Уједињених нација, укључујући и пет чланица Европске уније. Међутим, крајње је време да албански лидери у Приштини покажу одговорност у испуњавању преузетих обавеза, али и искрену посвећеност постизању компромисног решења и изградњи међусобног поверења. Управо је недостатак поверења један од основних проблема у дијалогу Београда и Приштине. Договор се не постиже запаљивом реториком и провокацијама, као што су најаве о уједињењу и стварању велике Албаније или о плановима изградње највеће базе тзв. Косовских безбедносних снага на северу Покрајине.

Подсетићу да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини у прошлости више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније. Члан његове странке је прошлог викенда јавно поручио да ће се самопроглашено Косово и Албанија ујединити, цитирам, „пушком и барутом или референдумским кутијама“.

Не морам да објашњавам зашто овакве опасне идеје представљају директну претњу миру и стабилности. Њима се крши Резолуција 1244, континуирано дестабилизује не само наша јужна покрајина, већ и читав регион, а ни у чему не доприносе процесу дијалога, већ га изнова онемогућавају.

Небројено пута смо показали да смо опредељени за дијалог као једино средство за мирно, политичко решавање проблема на Косову и Метохији. И данас, након вишегодишњих преговора, али и неиспуњавања договореног и сталних једностраних потеза и провокација од стране привремених институција у Приштини, ми смо и даље спремни да седнемо за сто и разговарамо.

Спремни смо за дијалог, али не и за уцене и претње, а посебно не за ултиматуме које је и недавно изнео председник владе привремених институција самоуправе у Приштини. Подсетићу вас на његове изјаве да ће дијалог бити ниско на листи приоритета власти у Приштини. Запањујуће је како Приштина ултиматуме, који у потпуности подривају сваку шансу за дијалог, на шта је указала и Европска унија, назива „принципима“ и како упорно инсистира на томе да Београд призна једнострано проглашену независност „Косова“, након чега би, сматрају они, све остало било решено. У чему је онда сврха дијалога ако се само очекује да Београд призна тзв. Косово? Да ли дијалог значи да једна страна треба да одустане од свега, а друга да добије све? И да ли дијалог, по мишљењу Приштине, претпоставља да се не испуњава оно што је договорено?        

Подсетићу вас да Приштина и даље одбија да испуни своје обавезе из до сада постигнутих споразума и не пристаје да се о њиховој примени разговара у оквиру дијалога. А ситуација је врло једноставна - у априлу 2013. године потписан је први споразум у Бриселу који је предвиђао четири обавезе: једну за Приштину и три за Београд. Београд је испунио све обавезе, док је једина обавеза коју су имале привремене институције у Приштини - формирање Заједнице српских општина - није испуњена већ 2.917 дана. Заправо, 19. априла се навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а Приштина одбија да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина.

Поштовани господине председниче,

Без обзира на обесхрабрујуће поруке из Приштине и чињеницу да дијалог траје већ дуги низ година, Србија је одлучна и неће одустати од изналажења компромисног решења, које ће бити одрживо и за будуће генерације. Трајан мир и стабилност могу бити остварени само уколико нико од учесника у дијалогу не буде наступао са максималистичким захтевима и инсистирао на потпуном понижењу оног другог. Српски и албански народ, као два најбројнија народа на Западном Балкану, треба да пронађу начин да дођу до помирења и основа за сарадњу, како на плану економије, тако и у остваривању заједничких перспектива за чланство у Европској унији.  

Београд је учинио искрене искораке у том смеру, тако што је један од иницијатора идеје о релаксирању протока људи, робе, капитала и услуга, популарно назване „мини шенген“.

Што се Србије тиче, уверени смо да је рад на изградњи поверења и инсистирање на позитивним политичким агендама једини начин за изградњу трајног мира и стабилности у нашем региону. Житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци, не заслужују ништа мање од тога.

Хвала на пажњи.

 


Верзија за штампу
Вести
Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону
Делегација Музеја жртава геноцида у посети Црној Гори
Амбасадор Родић разговарао са министром вањских послова Црне Горе Филипом Ивановићем
Амбасадор Родић у посети општини Котор
Амбасадор Родић на отварању изложбе таписерија и пастела
Амбасадор Србије у посети општини Бар
Амбасадор Србије у посети Петњици
Амбасадор Србије у посети Рожајама
Амбасадор Србије у посети Бијелом Пољу
Амбасадор Родић у посети општинама на северу Црне Горе
Амбасадор Родић присуствовао освећењу цркве Светог Симеона Мироточивог
Амбасадор Родић на 55. Празнику мимозе
Дан државности Републике Србије, нерадни дани
Пројекат Министарства просвете "Србија за Србе из региона"
Амбасадор Родић предао акредитивна писма председнику Црне Горе
Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
ОБАВЕШТЕЊЕ
ИЗБОРИ ЗА ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ 17. ДЕЦЕМБАР 2023. ГОДИНЕ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
У Подгорици одржан Самит сарадње у југоисточној Европи
КЊИГА ЖАЛОСТИ
ПРАЗНИК РАДА - НЕРАДНИ ДАНИ
КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА ЗА ШКОЛСКУ 2022/2023. ГОДИНУ
ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ - НЕРАДНИ ДАНИ
ПРАЗНИК МИМОЗЕ - ДАНИ БЕОГРАДА
ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - НЕРАДНИ ДАНИ
ЕЛЕКТРОНСКА ИДЕНТИФИКАЦИЈА, QR КОД ЗА АКТИВАЦИЈУ АПЛИКАЦИЈЕ ConsentID
Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
БАЛЕТСКА ПРЕДСТАВА "КРЦКО ОРАШЧИЋ"
ДОДЕЛА НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА
САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ОПШТИНЕ ХЕРЦЕГ НОВИ
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
ДРЖАВНИ ПРАЗНИК
Селаковић на министарском састанку учесница "Берлинског процеса"
Посвећеност даљем развоју билатералних односа са Црном Гором
Састанак са председницом Скупштине Црне Горе
Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан
Селаковић упутио саучешће министру Ранку Кривокапићу
Састанак са председником Владе Црне Горе
Србија спремна за решавање свих отворених питања са Црном Гором
Брнабић свечано дочекала председника Владе Црне Горе
Селаковић: Србија је посвећена поштовању међународног права и дијалогу
Селаковић: Развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских однос
Председник Вучић учествовао на самиту "Отворени Балкан" у Охриду
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ
Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације
Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма
Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону
Реализација пројекта ,,Србија за Србе из региона“ за школску 2021/2022. годину
Избори 2022
ИЗБОРИ 2022
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА 3. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ
Одлике о расписивању конкураса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне држе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
Дан државности
Дан државности
ДАН
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
РАД СА СТРАНКАМА
Други пишу
РЕЖИМ УЛАСКА У ЦРНУ ГОРУ
Други пишу
РЕПУБЛИЧКИ РЕФЕРЕНДУМ РАДИ ПОТВРЂИВАЊА АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА Р. СРБИЈЕ
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Председник Вучић на састанку у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан"
Удружење " У име живих" са овацијама дочекано у градовима Црне Горе
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ СРБА У РЕГИОНУ
Селаковић: Реформе и регионална сарадња за бољу будућност
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
Други пишу
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 11. НОВЕМБАР 2021. ГОДИНЕ
Други пишу
Заједничка изјава учесника данашњег састанка иницијативе Отворени Балкан: „Будућност проширења – поглед из региона“
Селаковић и Кривокапић обишли Храм Светог Саве
Србија жели најближе односе са Црном Гором
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Резултати рада МСП у последњих годину дана
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Селаковић: Осетили смо у Београду јаку енергију слободољубивих народа и држава
САСТАНАК НА ВИСОКОМ НИВОУ ПОСВЕЋЕН ОБЕЛЕЖАВАЊУ 60. ГОДИШЊИЦЕ ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ ЗЕМАЉА
Председник Вучић у посети Републици Словенији
РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНУ ГОРУ
Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре_
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТO
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Саопштење Министарства спољних послова Србијe
САОПШТЕЊЕ МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ НИКОЛЕ СЕЛАКОВИЋA
Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Председник Вучић на Бледском стратешком форуму
Други пишу...
ЈАВНИ ПОЗИВ - НАЦИОНАЛНА ПРИЗНАЊА ЗА 2021. ГОДИНУ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Други пишу...
Пише: Др Владимир Божовић, амбасадор Републике Србије у Црној Гори
Гујон у званичној посети Црној Гори
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Србија остварила велики успех у области дигитализације
Селаковић позвао представнике чланица ПНЗ да се у октобру окупе у Београду
Drugi pisu
Циљ да млади остану у Србији
Србија снажно подржава Берлински процес
Наставак европских интеграција уз сарадњу земаља региона
Други пишу...
Министар Селаковић са будућим изасланицима одбране Републике Србије
Видео о напретку Р.Србије
На Самиту Аустрија–Западни Балкан у Бечу без конкретних договора
Одлука о додели стипендија у оквиру Пројекта ,, Србија за Србе из региона“
ПОЧЕТАК РАДА ON LINE АПЛИКАЦИЈЕ ЗА ВИЗУ РАДИ ЗАПОШЉАВАЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
Састанци у Анталији били успешни за Србију
Селаковић: Србија посвећена миру и стабилност региона
Селаковић: Сарадња и добросуседски односи општи су интерес читавог региона
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
Селаковић: Србија придаје велики значај „Берлинском процесу“ и регионалној сарадњи
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE
ОНЛИНЕ КKОНФЕРЕНЦИЈА УСДРС О НОВОМ ДИГИТАЛИЗОВАНОМ НАЧИНУ КОНКУРИСАЊА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКТА
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ПРЕДСТАВИО НОВУ УСЛУГУ „Е-КОНЗУЛАТ“
НАУЧНО-ОБРАЗОВНИ ЦЕНТАР „ВУК КАРАЏИЋ“ У ТРШИЋУ – ОРГАНИЗОВАЊЕ РАДИОНИЦА
Велики простор за заједничко планирање и инвестирање Србије и Црне Горе у обновљиве изворе енергије
Селаковић: Србија показала да солидарност не мора бити искључиво привилегија богатих
Вакцинација држављана Србије из дијаспоре 15. маја у Београду
Други пишу...
КОВИД-19 - ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Online апликација за подношење захтева за издавање виза Д
OБАВЕШТЕЊЕ
Србија спремна да помогне суседима у борби против коронавируса
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Република Србија у Месецу Франкофоније
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Брнабић уручила први контингент вакцина "Спутњик В" Црној Гори
ДАН ДРЖАВНОСТИ
ДАН ДРЖАВНОСТИ
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Селаковић: Не одговарамо на провокације, желимо мир у регион
Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе
Међународни сусрет деце ,,Радост Европе“
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Измене режима уласка у Р. Србију-COVID-19
Вучић: Србија по расту прва у Европи
РЕЖИМ УЛАСКА/ИЗЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНУ ГОРУ
Влада усвојила препоруку Кризног штаба о задржавању досадашњих мера
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Саопштење
Режим уласка у Црну Гору
УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE
,,Србија за Србе из региона“ за школску 2020/2021. годину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВA
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону
Србија је сагласна са изјавом амбасадора Божовића
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
Поводом смрти Његове Светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја
Други пишу...
Drugi pišu..
САУЧЕШЋЕ САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
Њ.Е изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић сусрео се данас са Надбискупом Барским, примасом Српским и апостолски управитељем Которске бискупије Рок Ђонлешајем.
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
Други пишу
Њ.E изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић данас је посетио манастир Пиву и Општину Плужине
Други пишу...
Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Р. Србије у Црној Гори др Владимир Божовић je jуче у склопу своје радне посете са својим сарадницима је посетио и српски фудбалски клуб „Обилић“ и Културно спортски центар „Карађорђе“
Други пишу...
Саопштење
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Промоцијa Републике Србије као повољне дестинације за пословање
Други пишу...
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Саопштење
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Мере за улазак у Црну Гору
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
Саопштење улазак у Црну Гору
Саопштење
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
Режим уласка у Црну Гору
Честитка
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
ПОВЕЉА ЗА ИЗУЗЕТАН ЛИЧНИ АНГАЖМАН И ДОПРИНОС У ПРОМОЦИЈИ ИНТЕРЕСА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ
ПОНОВЉЕНИ КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Обавештење за бираче са боравиштем у Црној Гори о остваривању бирачког права на изборима за народне послaнике Народне скупштине Републике Србије
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ – ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛАЖНОМ САЈТУ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ
Пријем захтева за визе:
Други пишу...
Други пишу...
Други пишу...
Саопштење
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу
Саопштење
САОПШТЕЊЕ
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу..
Саопштење
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
Честитка
Честитка
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
Честитка
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
Посета амбасадора Републике Србије СНП-у
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
ПОНОВО УСПОСТАВЉЕН ПОШТАНСКИ САОБРАЋАЈ ИЗМЕЂУ ЦРНЕ ГОРЕ И СРБИЈЕ
Други пишу...
Честитка
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу..
САОПШТЕЊЕ
Други пишу..
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ
Други пишу...
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ НАКОН ОБРАЋАЊА ПРЕДСЕДНИКА РС
Други пишу..
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ
Други пишу..
САОПШТЕЊЕ
ПРИСТУП КУЛТУРНИМ САДРЖАЈИМА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
МЕРЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПОВОДОМ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19
Други пишу..
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ
Инструкције Управе царина ЦГ поводом актуелне ситуације изазване ЦОВИД-19
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ ЦГ ЗА ВОЗАЧЕ ТЕРЕТНИХ МОТОРНИХ ВОЗИЛА
ПРЕКИДАЊЕ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА
Важно обавештење
Важно обавештење
Други пишу..
АМБАСАДА РС У ЦРНОЈ ГОРИ ИЗДАЈЕ ХИТНО И ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ СВИМ ДРЖАВЉАНИМА РС СРБИЈЕ КОЈИ СЕ НАЛАЗЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ.
Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић данас је посетио свог Руског колегу, Њ.Е. Владислав В.Масленников
Други пишу..
На позив Невладине организације ,, МАНС” Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је присуствовао Конференцији посвећеној Пројекту изградње аутопута у Црној Гори Бар – Бољаре, прва дионица Смоковац – Матешево
Aмбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић данас је посетио свог Грчког колегу Њ.Е Panayotis Partsos
Други пишу...
Честитка
Други пишу..
Председник Скупштине састао се са амбасадором Србије
Потпредседник Владе Рафет Хусовић примио амбасадора Републике Србије у ЦГ Владимира Божовића
Амбасадор присуствао предавању на Филолошком факултету у Никшићу
Други пишу...
Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић на позив Митрополита Амфилохија присуствује Празичној Литургији и прослави светог Симеона Мироточивог у Храму Христовог Васкрсења
СРПСКО ЦРНОГОРСКИ ПОСЛОВНИ КЛУБ
Колаж фотографија из Никшића и Подгорице поводом обележавања Дана државности Републике Србије, 14.02. и 15.02.2020.године
Други пишу...
Поводом Дана државности Републике Србије помен и венци на споменик вожда Карађорђа у Подгорици
Амбасадор присуствовао Сретењској литургији
Други пишу...
15. фебруар 2020. године
Поздравни говор амбасадора, Дан државности 2020. године
Дан државности Републике Србије 2020
Куртоазна посета Њ.Е. изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Црној Гори др Владимира Божовића код министра вањских послова Црне Горе Проф. др Срђана Дармановића
Други пишу...
Министар одбране Александар Вулин и амбасадор Владимир Божовић одали почаст Павлу Булатовићу
Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије
Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, 2-5. октобар 2020. године
Састанак амбасадора са доајеном дипломатског кора
Амбасадор на Светосавској академији у Рожајама
Други пишу...
Светосавска академија у Рожајама
Амбасадор предао акредитивна писма Председнику Црне Горе
Амбасадор присуствовао обележавању Међународног дана сећања на жртве холокауста
Други пишу...
Честитка Њ.К.В. Престолонаследника Александра амбасадору Божовићу поводом ступања на дужност
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Јавни позив за прикупљање понуда
Амбасадор посетио цркву Светог Апостола Петра
Други пишу...
Амбасадор одао почаст јунацима Мојковачке битке
Aмбасадор се уписао у Књигу жалости у Амбасади Украјине
Други пишу...
Други пишу...
Други пишу...
Изјава првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића
Амбасадор посетио манастир Свете Тројице у Стањевићима
Честитка aмбасадора Владимира Божовића
Амбасадор посетио манастир Острог
Митрополит Амфилохије примио новог амбасадора Србије
Амбасадор ступио на дужност
Патријарх примио амбасадора Републике Србије у Црној Гори
Јавни позив за прикупљање понуда
Одлука о додели уговора
Поступак набавке темпест рачунара
Саопштење за јавност
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Јерменије
Стипендије Владе Републике Србије у оквиру Пројекта "Србија за Србе из региона" за школску 2019/2020. годину
Република Србија - кандидат за Извршни савет УНЕСКА 2019-2023
Одлуке о суфинансирању пројеката
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње
Јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу у Београду
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ - ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ, ТОКИЈУ, БОНУ И БЕРНУ
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
Слање хуманитарне помоћи за прихват миграната у Србији
Шеста конференција новинара и медија дијаспоре
Уплате новца из иностранства преко "Пошта Србије"
Пројект "Србија за Србе из Региона"-стипендије
Нова адреса Амбасаде Републике Србије у Подгорици
Посета министра унутрашњих послова Републике Србије Н. Стефановића
Полагање венца поводом Дана државности Републике Србије
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2015. ГОДИНИ
Дипломатски базар
Дан примирја у Првом светском рату
Састанак амбасадора проф.др Зорана Бингулца са министром финансија Радојем Жугићем
Посета председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић
Захвалница Влади Црне Горе за помоћ у санацији поплава у Србији
Посета министра правде Републике Србије Николе Селаковића Црној Гори
Конкурси за пројекте Срба из региона и дијаспоре
Додељене стипендије за школску 2014/2015. годину
ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ДОБИЈАЊЕ СТИПЕНДИЈА ЗА ШКОЛСКУ 2014/2015. ГОДИНУ
Сарадња МУП-а Републике Србије и МУП-а Црне Горе током туристичке сезоне
Информацијe о поплавама у Србији
Дани жалости у Републици Србији
Информације у погледу достављања помоћи за санације последица поплава у Србији
Незапамћене поплаве у Србији – жиро рачуни за уплату новчаних средстава за помоћ
Обележавање Дана победе над фашизмом
Обележавање десетогодишњица погибије дванаесторо бугарских ђака, 5. април 2014. године
Обележавање десотогодишњице погрома Срба са Косова и Метохије, 17. март 2004. године
Пријем поводом Дана Државности Републике Србије, 15. фебруар 2014. године
Полагање венца на Споменик Карађорђу, 14. фебруар 2014. године
Дани српске културе
Сервис за брзе одговоре на питања дијаспоре и Срба у региону
Божићни базар "Хуманост спаја светове", 7. децембар 2013
Полагање венца поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембар 2013 године
Додела стипендија у оквиру пројекта"Србија за Србе из региона" у школској 2013/14 години
Освештање Саборног храма Христовог васкрсења, 6-7. септембар 2013.године, Подгорица
Посета председника Владе Републике Србије Ивице Дачића Црној Гори, 20. септембар 2013. г.
Предаја акредитивних писама амбасадора Зорана Бингулца, 19. септембар 2013. године
Предаја копија акредитивних писама новоименованог амбасадора проф. др Зорана Бингулца, 10. септембар 2013. г.
Прослава 800 година Ђурђевих ступова
Гостовање изложбе "Остављам вам само речи", Десанка Максимовић
Oпроштајне посете амбасадора Зорана Лутовца, 22. и 23. јул 2013. године
Позив за пријављивање за доделу стипендија за школску 2013/2014
Програм учења српског језика на даљину
Гостовање сценаристе и редитеља Срђана Кољевића у Никшићу и Подгорици, 16. мај 2013. године
Полагање венца поводом 9. маја-Дана победе над фашизмом
Званична радна посета министра спољних послова Републике Србије Ивана Мркића Црној Гори, 19. април 2013. године
Промоција књиге „ Лингвистика књижевног текста“ проф. др Милоша Ковачевића, 12. и 13. април 2013. године
Архива вести