| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Radno vreme:
Ponedeljak - petak: 7:30 - 15:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 9 - 13 časova

Praznici

Adresa
Ivana Crnojevića 10 - Gorica,
81000 PODGORICA
CRNA GORA

Telefon: + 382-20-667-305, 667-565 Lokacija/Mapa
Konzularno odeljenje: + 382-20-667306 Konzularna nadležnost
Faks:     + 382-20-664-301 Počasni konzuli

Е-mail: embassy.podgorica@mfa.rs

          konzularno.podgorica@mfa.rs

 

 
Veb sajt: http://www.podgorica.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
IZBORI ZA POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE 17. DECEMBRA 2023. GODINE

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) izdalo je Obaveštenje za birače koji imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima . Obaveštenje se može preuzeti na linku:

https://mduls,gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzavne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/

Državljani R. Srbije sa biračkim pravom podnose zahtev za glasanje u inostranstvu preko diplomatskog predstavništva pet dana predana zaključivanja Jedinstvenog biračkog spiska (JBS), odnosno do ponoći 25. novembra 2023. godine. Nakon navedenog vremena zahtevi neće moći da se procesuiraju kroz sistem, pa skrećemo pažnju da je neophodno da se zahtev podnese blagovremeno, odnosno što ranije. Formular za podnošenje zahteva možete preuzeti ovde.

Državljani R, Srbije mogu na osnovu JMBG i broja pasoša ili lične karte elektronski da provere da li su upisani u JBS preko sajta MDULS, odnosno sledećeg linka:

https://upit.birackispisak.gov.rs/ .

Lice koje je državljanin R. Srbije i ima prebivalište u R. Srbiji a nije upisano u JBS, neophodno je da podnese i zahtev za upis u JBS, kako bi isti bio obrađen u okviru sistema JBS. Pošto zahtev bude rešen, odnosno nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, onda se obrađuje i zahtev za glasanje u inostranstvu. Formular za podnošenje zahteva možete preuzeti ovde.

Zahtev za upis u JBS se može podneti i direktno preko potrala eUprave ukoliko lise ima nalog na portalu eUprave i istom pristupa kvalifikovanim elektronskim setrifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID.

Uz zahtev za glasanje u inostranstvu prilaže se kopija važeće lične karte ili pasoša. Ukoliko je lična karta sa čipom, poželjno je da podnosilac zahteva priloži kopiju očitane lične karte, ukoliko je poseduje. To je od značaja zbog uvida u adresu prebivališta lica koje podnosi zahtev.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti telefonom Ambasadi Republike Srbije u Podgorici na telefone +382 20 667 305 i +382 20 667 565.


KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA

 

Odlukom ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, broj 256/30-2023/01 od 12.10.2023. godine, raspisan je Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta, u oblasti obrazovanja.

Konkurs će biti otvoren od 13. do 23. oktobra 2023. godine. Sve informacije o načinima prijavljivanja i uslovima samog Konkursa možete pronaći putem linka www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php.


U Podgorici održan Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

 

    

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Daić učestvovao je u Podgorici 27. juna na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim se završava jednogodišnje predsedavanje Crne Gore tom regionalnom inicijativom. Domaćin je bio predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je predsedavanje SEECP-om prepustio Severnoj Makedoniji. Samitu su prisustvovali visoki zvaničnici učesnica SEECP-a.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova