| |     ћирилица | english  
Naslovna
Dan državnosti Republike Srbije - 15. februar

          Povodom 15. februara - Dana državnosti Republike Srbije, Ambasada Republike Srbije u Podgorici organizovala je niz aktivnosti na obeležavanju ovog praznika.
         U prostorijama knjižare Matice srpske - Društvo članova u Crnoj Gori, ambasador Zoran Lutovac je 14. februara otvorio izložbu „Vek srpskog filma 1 i 2“ i „Naši umetnici u svetskom filmu", koja je organizovana u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom. Po otvaranju izložbe održano je predavanje upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandra Erdeljanovića, praćeno projekcijom odlomaka iz najstarijih filmskih ostvarenja, a potom je prikazan prvi srpski i balkanski igrani film „Karađorđe“, reditelja Čiča Ilije Stanojevića.
          U okviru izložbe postavljene su fotografije na kojima su zabeleženi počeci srpske kinematografije, a narednih večeri održane su projekcije najstarijih zabeleženih i sačuvanih srpskih filmova („Krunisanje kralja Petra I“, "Proslava 550. godišnjice Kosovske bitke", „Golgota Srbije" i dr.).
         Ambasador Republike Srbije u Podgorici Zoran Lutovac i članovi Ambasade su 14. februara položili venac na spomenik Karađorđu u Podgorici. Polaganju venaca prisustvovali su građani Crne Gore, a sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske služilo je pomen.
          Na Dan državnosti, 15. februara, u Crnogorskom narodnom pozorištu, održan je koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra, koji je naišao na izuzetan prijem.
          Posle koncerta, u hotelu „Crna Gora“, održan je svečani prijem, kome je prisustvovalo oko hiljadu zvanica, među kojima veliki broj uglednih ličnosti iz političkog, društvenog i kulturnog života Crne Gore.

 


Verzija za štampu
Arhiva vesti
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Federacije Sv.Kits i Nevis i Republike Palau
Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, 16. mart 2014. godine
Otvaranje izložbe foto-zapisa Ivana Grlića u okviru multimedijalnog projekta "Sebian Jazz, Bre!"- 10. april 2013. godine
Poseta ministarke zdravlja Republike Srbije Slavice Djukić Dejanović Crnoj Gori, 5. april 2013. godine
Predstavljanje Antologije novijeg pesništva Crne Gore "Jezerski vrh", 1. april 2013. godine
Gostovanje pisca Aleksandra Gatalice u Nikšiću i Podgorici, 22. marta 2013. godine
Godišnjica pogroma srpskog i nealbanskog življa sa Kosova i Metohije
Годишњица погрома српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије
OTVARANJE IZLOŽBE PUPIN I CRNA GORA, 12. MART 2013.GODINE
Dan državnosti Republike Srbije - 15. februar
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić boravio u zvaničnoj poseti Crnoj Gori 17. januara 2013. godine
Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić boravio u Crnoj Gori 6. januara 2013. godine