| |     ћирилица | english  
Naslovna
Predstavljanje Antologije novijeg pesništva Crne Gore "Jezerski vrh", 1. april 2013. godine

Antologija novijeg pesništva srpskog jezika Crne Gore „Jezerski vrh“ ,priređivača Andrije Radulovića, u izdanju Književnog društva Njegoš iz Nikšića i izdavačke kuće Štampar Makarije iz Beograda predstavljena je u saradnji sa Maticom srpskom- Društvom članova u Crnoj Gori prvog aprila o.g. u knjižari Matice srpske u Podgorici. Projekat Književnog društva Njegoš čiji je rezultat i antologija „Jezerski vrh“ pomogli su i Ministarstvo kulture i Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije. Književno društvo „Njegoš“ svake godine organizuje manifestaciju pod nazivom Dani Njegoševi koja je posvećena velikom pesniku i koja okuplja veliki broj uglednih intelektualaca koji se bave ne samo Njegoševim umetničkim opusom, nego i Njegošem kao jednim od stubova srpske kulture uopšte, a posebno u Crnoj Gori.

Priređivač antologije, višestruko nagrađivani pesnik mlađe generacije Andrija Radulović, postavio je kao jedan od ključnih kriterijuma za uvrštavanje u antologiju da je reč o pesnicima koji pišu na srpskom jeziku i još uvek tako nazivaju svoj jezik i koji su iz Crne Gore ili su poreklom iz Crne Gore. Tako su u ovoj antologiji, između ostalih, zastupljeni Ranko Jovović, Ilija Lakušić, Momir Vojvodić, Veselin Rakčević, koji žive u Crnoj Gori, ali i Stevan Raičković, Brana Crnčević, Novica Tadić, Matija Bećković, Gojko Božović koji su živeli ili žive u Srbiji.

Ime „Jezerski vrh“, antologija je dobila po lovćenskom vrhu gde je nekada bila crkva u kojoj je počivao Njegoš. Priređivač je uporedio značaj Njegoša za Crnu Goru i njen identitet sa Homerovim značajem za Grčku. Radulović je u antologiji sabrao poeziju na prelomu 20. i 21. veka odabravši pesnike tri generacije. Pored priređivača o knjizi je govorio i Milutin Mićović, predsednik Književnog društva Njegoš i urednik izdanja i književnica Milica Kralj, urednica tribine „Mikrokozma“ u okviru koje je priređena promocija. Milica Kralj je istakla da je ova antologija svedočanstvo o
vitalnosti srpskog pesništva na ovim prostorima, ali i prilog obeležavanju jubileja 200. godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša.
 


Verzija za štampu
Arhiva vesti
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Federacije Sv.Kits i Nevis i Republike Palau
Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, 16. mart 2014. godine
Otvaranje izložbe foto-zapisa Ivana Grlića u okviru multimedijalnog projekta "Sebian Jazz, Bre!"- 10. april 2013. godine
Poseta ministarke zdravlja Republike Srbije Slavice Djukić Dejanović Crnoj Gori, 5. april 2013. godine
Predstavljanje Antologije novijeg pesništva Crne Gore "Jezerski vrh", 1. april 2013. godine
Gostovanje pisca Aleksandra Gatalice u Nikšiću i Podgorici, 22. marta 2013. godine
Godišnjica pogroma srpskog i nealbanskog življa sa Kosova i Metohije
Годишњица погрома српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије
OTVARANJE IZLOŽBE PUPIN I CRNA GORA, 12. MART 2013.GODINE
Dan državnosti Republike Srbije - 15. februar
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić boravio u zvaničnoj poseti Crnoj Gori 17. januara 2013. godine
Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić boravio u Crnoj Gori 6. januara 2013. godine