| |     latinica | english  
Насловна
Дан државности Републике Србије - 15. фебруар

            Поводом 15. фебруара - Дана државности Републике Србије, Амбасада Републике Србије у Подгорици организовала је низ активности на обележавању овог празника.
            У просторијама књижаре Матице српске - Друштво чланова у Црној Гори, амбасадор Зоран Лутовац је 14. фебруара отворио изложбу „Век српског филма 1 и 2“ и „Наши уметници у светском филму", која је организована у сарадњи са Југословенском кинотеком. По отварању изложбе одржано је предавање управника Архива Југословенске кинотеке Александра Ердељановића, праћено пројекцијом одломака из најстаријих филмских остварења, а потом је приказан први српски и балкански играни филм „Карађорђе“, редитеља Чича Илије Станојевића.
             У оквиру изложбе постављене су фотографије на којима су забележени почеци српске кинематографије, а наредних вечери одржане су пројекције најстаријих забележених и сачуваних српских филмова („Крунисање краља Петра I“, "Прослава 550. годишњице Косовске битке", „Голгота Србије" и др.).
Амбасадор Републике Србије у Подгорици Зоран Лутовац и чланови Амбасаде су 14. фебруара положили венац на споменик Карађорђу у Подгорици. Полагању венаца присуствовали су грађани Црне Горе, а свештенство Митрополије црногорско-приморске служило је помен.
             На Дан државности, 15. фебруара, у Црногорском народном позоришту, одржан је концерт Биље Крстић и Бистрик оркестра, који је наишао на изузетан пријем.
             После концерта, у хотелу „Црна Гора“, одржан је свечани пријем, коме је присуствовало око хиљаду званица, међу којима велики број угледних личности из политичког, друштвеног и културног живота Црне Горе.

 


Верзија за штампу
Архива вести
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, 16. март 2014. године.
Отварање изложбе фото-записа Ивана Грлића у оквиру мултимедијалног пројекта "Serbian Jazz, Bre!", 10. april 2013. godine
Посета министарке здравља Републике Србије Славице Ђукић Дејановић Црној Гори, 5. април 2013. године
Представљање Антологије новијег песништва српског језика Црне Горе "Језерски врх", 1. април 2013. године
Гостовање писца Александра Гаталице у Никшићу и Подгорици, 22. марта 2013. године
ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПУПИН И ЦРНА ГОРА , 12. MАРТ 2013. ГОДИНЕ
Дан државности Републике Србије - 15. фебруар
Председник Републике Србије Томислав Николић у званичној посети Црној Гори 17. јануара 2013. године
Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић боравио у Црној Гори 6. јануара 2013. године