| |     latinica | english  
Насловна
Гостовање писца Александра Гаталице у Никшићу и Подгорици, 22. марта 2013. године

 

Александар Гаталица, писац, преводилац са античког грчког и музички критичар – добитник две најзначајније књижевне награде (НИН-ове и награде „Меша Селимовић“) за роман „Велики рат“ гостовао је у Никшићу и Подгорици у организацији Aмбасаде Републике Србије, Матице српске – Друштва чланова из Црне Горе и Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности.

Проф. Александар Јерков учествовао је заједно са Гаталицом у представљању награђеног романа који је доживео веома позитивну критику и који је већ штампан у 7 издања, што показује велику заинтересованост читалачке публике. Проф. Јерков се на предавању у Никшићу осврнуо на „Велики рат“ стављајући га у контекст савремене српске књижевности и означио га као један од оних великих романа који се периодично јављају и представљају сам врх српске књижевности. Поред њега, у Никшићу су говорили и доцент Горан Радоњић, професор на Студијском  програму за српски језик и јужнословенске књижевности, као  и сам аутор. Предавање и разговор о књизи изазвали су изузетну пажњу студената и грађана Никшића о чему сведиочи препуна сала амфитеатра на Филозофском факултету.

Исти актери учествовали су и на књижевној вечери у Подгорици.

Као што се и могло претпоставити добитник НИН-ове награде изазвао је велику пажњу читалачке публике, али је и проф.Јерков својим надахнутим излагањем допринео да књижевно вече остане у лепом памћењу присутнима. Доцент Горан Радоњић, водитељ и  уредник трибине,  и овај пут је својом анализом помогао читаоцима у свестранијем сагледавању књижевног дела. Гостовање Гаталице изазвало је и велику пажњу медија, посебно два најтиражнија штампана дневна листа Дана и Вијести.

 

        

 


Верзија за штампу
Архива вести
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, 16. март 2014. године.
Отварање изложбе фото-записа Ивана Грлића у оквиру мултимедијалног пројекта "Serbian Jazz, Bre!", 10. april 2013. godine
Посета министарке здравља Републике Србије Славице Ђукић Дејановић Црној Гори, 5. април 2013. године
Представљање Антологије новијег песништва српског језика Црне Горе "Језерски врх", 1. април 2013. године
Гостовање писца Александра Гаталице у Никшићу и Подгорици, 22. марта 2013. године
ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПУПИН И ЦРНА ГОРА , 12. MАРТ 2013. ГОДИНЕ
Дан државности Републике Србије - 15. фебруар
Председник Републике Србије Томислав Николић у званичној посети Црној Гори 17. јануара 2013. године
Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић боравио у Црној Гори 6. јануара 2013. године