| |     latinica | english  
Насловна
Представљање Антологије новијег песништва српског језика Црне Горе "Језерски врх", 1. април 2013. године

Антологија новијег песништва српског језика Црне Горе „Језерски врх“, приређивача Андрије Радуловића, у издању Књижевног друштва Његош из Никшића и издавачке куће Штампар Макарије из Београда, представљена је у сарадњи са Матицом српском- Друштвом чланова у Црној Гори првог априла о.г. у књижари Матице српске у Подгорици. Пројекат Књижевног друштва Његош чији је резултат и антологија „Језерски врх“ помогли су и Министарство културе и Министарство за дијаспору Републике Србије. Књижевно друштво „Његош“ сваке године организује манифестацију под називом Дани Његошеви која је посвећена великом песнику и која окупља велики број угледних интелектуалаца који се баве не само Његошевим уметничким опусом, него и Његошем као једним од стубова српске културе уопште, а посебно у Црној Гори.

Приређивач антологије, вишеструко награђивани песник млађе генерације Андрија Радуловић, поставио је, као један од кључних критеријума за уврштавање у антологију, да је реч о песницима који пишу на српском језику и још увек тако називају свој језик и који су из Црне Горе или су пореклом из Црне Горе. Тако су у овој антологији, између осталих, заступљени Ранко Јововић, Илија Лакушић, Момир Војводић, Веселин Ракчевић, који живе у Црној Гори, али и Стеван Раичковић, Брана Црнчевић, Новица Тадић, Матија Бећковић, Гојко Божовић који су живели или живе у Србији.

Име „Језерски врх“, антологија је добила по ловћенском врху где је некада била црква у којој је почивао Његош. Приређивач је упоредио значај Његоша за Црну Гору и њен идентитет са Хомеровим значајем за Грчку. Радуловић је у антологији сабрао поезију на прелому 20. и 21. века одабравши песнике три генерације. Поред приређивача о књизи је говорио и Милутин Мићовић, председник Књижевног друштва Његош и уредник издања и књижевница Милица Краљ, уредница трибине „Микрокозма“ у оквиру које је приређена промоција. Милица Краљ је истакла да је ова антологија сведочанство о виталности српског песништва на овим просторима, али и прилог обележавању јубилеја 200. годишњице рођења Петра II Петровића Његоша.

 


Верзија за штампу
Архива вести
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, 16. март 2014. године.
Отварање изложбе фото-записа Ивана Грлића у оквиру мултимедијалног пројекта "Serbian Jazz, Bre!", 10. april 2013. godine
Посета министарке здравља Републике Србије Славице Ђукић Дејановић Црној Гори, 5. април 2013. године
Представљање Антологије новијег песништва српског језика Црне Горе "Језерски врх", 1. април 2013. године
Гостовање писца Александра Гаталице у Никшићу и Подгорици, 22. марта 2013. године
ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПУПИН И ЦРНА ГОРА , 12. MАРТ 2013. ГОДИНЕ
Дан државности Републике Србије - 15. фебруар
Председник Републике Србије Томислав Николић у званичној посети Црној Гори 17. јануара 2013. године
Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић боравио у Црној Гори 6. јануара 2013. године